Informatie voor studenten

StudentWeetRaad: verbinden, leren en adviseren

Het adviesbureau StudentWeetRaad is voor jou een unieke kans om op een laagdrempelige manier in aanraking te komen met de praktijk.

StudentWeetRaad zoekt verbinding met de praktijk en jij als student verbind je aan een leergemeenschap. Door deel uit te maken van een leergemeenschap, bouw je een sociaal netwerk op binnen de UvA en zal je studenten leren kennen van verschillende jaarlagen en verschillende opleidingen. Omdat er daarnaast contact is met verschillende partners, kan je als student ook een netwerk opbouwen buiten de UvA.

Als student krijg je de mogelijkheid om te leren van de praktijk en kennis te maken met verschillende instellingen. Bovendien krijg je trainingen en workshops aangeboden, waardoor je vaardigheden leert buiten het vaste curriculum. Denk hierbij aan gespreksvaardigheden in het werkveld, het opzetten van een eigen bureau, jezelf kunnen presenteren in het werkveld en het bijhouden van een netwerk. Het bureau helpt daarmee niet alleen met je loopbaanontwikkeling, maar ook met je persoonlijke ontwikkeling.

Uiteindelijk zal je een advies uitbrengen voor de partner voor wie je gewerkt hebt. Misschien kan de partner jou wel adviseren in bepaalde toekomstplannen, en wie weet hebben ze wel een stageplek voor je.

Wat is het verschil met een bachelorstage binnen de opleiding?

In de bachelorstage ga je een langere periode stagelopen bij een organisatie, waarbij de begeleiding voornamelijk vanuit de organisatie komt en jij meedraait op de werkvloer. Hierbij zal je dus een bezig zijn met het leren kennen van en meedraaien in één organisatie. Wanneer je voor het adviesbureau werkt, komt begeleiding vanuit de coördinatoren van het bureau, docenten van Pedagogische en Onderwijswetenschappen en ben je samen met medestudenten zélf de organisatie. Je gaat onderzoeksvragen (die ook praktisch georiënteerd kunnen zijn) beantwoorden van verschillende externe partners. Hierdoor leer je verschillende organisaties en instellingen kennen en ontwikkel je, naast inhoudelijke aspecten, ook je persoonlijke interesses binnen het werkveld.

Wat ga je nou precies doen bij StudentWeetRaad?

Als studentadviseur maak je een top 3 van binnengekomen opdrachten. Aan de hand daarvan worden groepen van 2 à 3 studenten gevormd en ga je aan de slag met het contact met de opdrachtgever en het concretiseren van de onderzoeksvraag. Gemiddeld gezien besteed je 3 uur per week aan StudentWeetRaad. Deze uren zijn flexibel in te delen, in samenspraak met je groep. Verder wordt gevraagd om academische, professionele en persoonlijke leerdoelen op te stellen, te evalueren met een van de coördinatoren en worden er trainingen georganiseerd. Dit wordt allemaal (zoveel mogelijk) gedaan binnen de 3 uur, zodat we niet te veel van je kostbare tijd vragen.

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?

De selectieprocedure bestaat uit een oriëntatiegesprek, waarbij jouw verwachtingen besproken worden en de verwachtingen van het bureau. Motivatie van de student is belangrijker dan behaalde cijfers of eerdere opgedane ervaring. Hiermee houden we het adviesbureau laagdrempelig. Het is belangrijk om te weten dat je een commitment aangaat voor minimaal één semester, dat er gewerkt zal worden in groepsverband en dat je bereid bent om bij te dragen aan de leergemeenschap. Meedoen aan StudentWeetRaad is vrijwillig, maar uiteraard niet vrijblijvend.

Wat krijg ik ervoor terug?

Wanneer je aan de slag gaat bij StudentWeetRaad, zal er wederkerigheid plaatsvinden vanuit de partner die ten goede komt aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is het een leuke manier om trainingen te volgen, nieuwe studenten te leren kennen en te werken aan je loopbaan. Er staat geen financiële bijdrage of studiepunten tegenover deelname aan StudentWeetRaad.

Interesse? Neem dan contact met ons op.